top of page
Zoeken

Zomer expositie 2022


Zomerexpositie van 6 Friese kunstenaars in werkplaats De Nieuwe Ruiter Bolsward

Maar liefst 6 professionele Friese kunstenaars exposeren deze zomer in galerie / werkplaats De Nieuwe Ruiter, St. Jansstraat 8 in Bolsward.

Een uniek kunst concept voor Friesland!


In 2021 ontstaat het idee onder enkele Friese kunstenaars om samen te gaan werken, met als doel om elkaar te inspireren, stimuleren en motiveren. Femke Kruger (eigenaar van galerie / werkplaats De Nieuwe Ruiter) omarmt dit idee en stelt haar werkplaats ter beschikking. Zo ontstaat de schildersgroep ‘De Nieuwe Ruiter’. Deze innovatieve aanpak heeft nu al binnen een jaar geleid tot een bijzondere expositie.


Iedere dinsdagmiddag komt de groep beeldend kunstenaars bijeen en werkt aan individueel werk, wat een link heeft met het impressionisme. Naast elkaar stimuleren, wordt elkaars werk becommentarieerd en gepraat over de achtergronden van het werk en wat iemand daartoe beweegt. Tenslotte willen de kunstenaars met elkaar naar buiten treden, bijvoorbeeld door de te exposeren.


Graag stellen wij aan u voor::

Jetty Boterhoek: in 2020 afgestudeerd aan de Kunstacademie, waarmee zij een lang gekoesterde wens in vervulling liet komen. Zij heeft passie voor schilderen, fotografie en modeltekenen met Oost-Indische inkt. Met haar geheel eigen stijl wil Jetty de toeschouwer aan het denken zetten.

Wiebe de Jong: sinds zijn vroegste herinnering is tekenen en kleuren een favoriete bezigheid. Zijn opa begeleidde hem op stimulerende kritische wijze bij het tekenen van natuur- en dierenprenten. Vanaf 1989 heeft Wiebe zijn hobby verder ontwikkeld en volgde de vakopleiding aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen.

Annemarie Zijsling-Haster: naast muziek is schilderen haar grote passie. Zij geeft heel precies weer wat ze ziet en “een schilderij ontroerd mij pas als ik op het doek de strijd zie tussen licht en donker, waarbij het licht wint!”. Ook de overeenkomst tussen muziek en schilderkunst is interessant: “muziek en kunst wordt pas echt mooi als er ruimte is voor ontroering, van iets heel moois tot iets heel kwetsbaars”.

Siepie Kroese: als kunstenaar is Siepie autodidact, maar zij heeft ook lessen gevolgd bij diverse kunstenaars. Siepie schildert landschappen en portretten van mens of dier. Zij gebruikt verschillende technieken en gebruikt daarbij acryl-, olie- of aquarelverf. De laatste tijd gaat zij graag met het paletmes aan de slag, wat weer een hele nieuwe uitdaging is.

Kees van Leeuwen: geboren en getogen in Delft, maar na zijn 25e in Friesland komen wonen. Op zijn 60e gekozen in het schilderen voor 1 onderwerp: Friese Vrouwen oftewel Fryske Froulju. Met het ouder worden is de stijl van Kees opgeschoven van expressionist naar het impressionisme. Hij voelt zich in zijn werk zeer verbonden met de cultuur van het verleden, waarvan hij letterlijk poogt het stokje door te geven. Kees schildert zijn fryske froulju consequent met blauw haar om expressieve redenen.

Wytske Venema: van jongs af aan houdt zij van tekenen en later is daar schilderen bij gekomen. Wytske heeft o.a. de opleiding voor Figuratieve Kunst gevolgd in Foudgum. Op zoek naar een lossere toets in het schilderen blijkt er bij haar een gevecht te ontstaan tussen gevoel en controle: loslaten van het vertrouwde en het onbekende tegemoet durven treden. De ingetogenheid van een gezichtsuitdrukking vindt ik boeiend om te zien en dat proberen uit te drukken.


Het verbeeldingsvermogen van de toeschouwer wordt gestreeld in deze expositie.


U bent van harte welkom van 29 mei t/m 28 augustus.

Er is altijd één van de kunstenaars aanwezig tijdens de openingsuren en (meestal) kunt u hen ook aan het werk zien.

voor openingstijden zie: "contact" of app voor de zekerheid nog even naar 06-12431952.
0 opmerkingen

Comentários


bottom of page