Rondje Bolsward
1. Start St jansstraat 8 8701 KZ Bolsward bij werkplaats de Nieuwe Ruiter : teken/schilderschool en expositieruimte
2. Doorkijkje Bagijnenstraat. Met een mooi zicht op de Martinikerk.
3. Driepostensteeg. Er zijn veel smalle steegjes te vinden in bolsward die straten met elkaar verbinden.
Als kind natuurlijk fantastisch als je verstoppertje speelt.
4. Het rode huis, het meest gefotografeerde stukje bolsward.
5. Blend. Onderin het prachtige stadhuis zit het café Blend, waar je heerlijk koffie kan drinken met zelfgemaakte taart of uitgebreide lunch.
6. Mariahof. Vroeger een nonnenverblijf. De ramen in de grote muur waren vroeger piepklein, de slaapplaatsen van de nonnetjes. Het hoge gebouw was de kapel. (Schilderij hangt in de Nieuwe Ruiter)
7. Gysbert Japicx brug. Vernoemd naar de beroemde dichter van Bolsward. Deze staat zomers nog wel eens open voor de vele bootjes in de stad.
8. Het Klein Gasthuis. Behorend bij het St. Anthony Gasthuis, gesticht in het jaar 1867… een rustpuntje in de stad.
9. “LEKKER”. Het winkeltje met heerlijke kaas en meer.
10. Zicht op het stadhuis. Het stadhuis is een voormalig gemeentehuis, gebouwd in de 17de eeuw. Het fungeerde eerst als Waag waar vooral melkproducten als kaas en boter verhandeld werden. Nu gemeenteloket en bibliotheek.
11. Bouwstek van der Werff. De oudste houtopslagloods in Bolsward.
12. Het Kruiswater. In het Fries officieel: Krúswetter. Daar waar de Workumertrekvaart en de Wijmert of Bolswarderzeilvaart samenkomen, Het schilderij hangt in de Nieuwe Ruiter.
13. Het Grootzand bruggetje. Er lopen mooie grachtjes door Bolsward, stap eens in de boot die bij café Blend begint.
14. De Hoogstraat. Deze straat ligt heel wat hoger dan het Laagje, een straat die evenwijdig aan de Hoogstraat loopt. Dit heeft te maken met de 3 terpen waarop de stad gebouwd is.
15. De Broerekerk. De kerk was een kloosterkerk van het in 1270 gestichte minderbroeder-of franciscanenklooster.
16. Locomotief de Sik. Locomotiefje dat tussen Bolsward en Sneek reed, dwars door de stad. Hij vervoerde in het begin passagiers, maar later meer goederen. Vooral vervoer van melkproducten van de Hollandia in Bolsward en de KNM uit Sneek.
17. Het Bolwerk. De Verdedigingswal van de stad. Vroeger was daar ook de stadspoort. Als je te laat was moest je terug naar een verblijf voor de te laatkomers en dat was buiten de stad; “het huske te let”.
18. De Martinikerk. Een forse driebeukige pseudobasilicale kerk. Na archeologisch onderzoek stond daar in de 14de eeuw al op dezelfde plek een eenbeukige tufstenenkerkje.
19. Brug bij het Plantsoen, ook hier weer bootjes te huur bij sloepverhuur.
20. Werkmansbloei, in 1875 werden hier arbeiderswoninkjes gebouwd. En nog steeds een pracht plekje om te wonen! Heel zonnig.
Wees welkom!
Alle schilderijen en nog andere van Bolsward zijn te bezichtigen in de Nieuwe Ruiter. Voor de liefhebber zijn de schilderijen ook te koop.
Even voorstellen Schildersgroep “de Nieuwe Ruiter”
Het betreft een groep beeldend kunstenaars die vanaf november 2021 bijeenkomt op dinsdagmiddag in Werkplaats de Nieuwe Ruiter aan de St. Jansstraat in Bolsward.
Leden zijn: Siepie Kroese, Annemarie Zijsling, Wiebe de Jong, Petra de Lange, Sjoukje van der Kooi, Jan Dijkstra en Alderina Schermer- Folkertsma.
Siepie Kroese
Als kunstenaar is zij autodidact, ze heeft kennis opgedaan door het volgen van lessen en workshops bij verschillende kunstenaars. Ze maakt zowel landschappen en portretten van mens en dier. Siepie experimenteert met verschillende materialen en technieken zoals; acryl, - olie, - of aquarelverf. Ook is zij geoefend in het werken met een paletmes.
Annemarie Zijsling – Haster
Zij was een professionele sopraanzangeres, maar altijd in haar leven was ook schilderen haar grote passie. Ze heeft les gehad van Anneke van Teylingen en Piet Wolfers. Ze is een technisch vaardige kunstenaar en haar werk raakt het realisme. Nog steeds op zoek naar de lossere toets en nieuwe uitdagingen in olieverf, acryl, aquarel, houtskool en panpastel.
Wiebe de Jong
Hij was in zijn jeugd al bezig met tekenen en het gebruik van kleuren en werd daarin gestimuleerd door zijn opa. En later door andere kunstenaars waaronder Murk de Vries. Het schilderen raakte wat op de achtergrond, maar met het klimmen der jaren kwam de interesse terug en volgde hij de vakopleiding aan de klassieke academie in Groningen. In zijn werk weet hij zich het meest beïnvloed door het impressionisme van de Haagse School.
Petra de Lange
Vanaf de coronatijd in 2021 en 2022 is Petra begonnen met het schilderen. Zij ging op les bij Femke Kruger in werkplaats de Nieuwe Ruiter. Petra maakt fantastisch realistische schilderijen. Zij gebruikt in haar werk houtskool en acrylverf. Haar voorkeur gaat uit naar het schilderen van dieren en landschappen. Mensen omschrijven haar werk als fotografisch, Petra is heel precies in haar werk. Petra ontdekte dat haar vader die onlangs is overleden vroeger ook goed kon tekenen. Ze heeft het talent van hem geërfd.
Sjoukje Nauta
Ze had haar schilderskwast lange tijd niet aangeraakt, maar het verlangen om weer te schilderen borrelde in haar op. Zij vond haar plekje in de schildersgroep. Sjoukje vangt op eigen, originele wijze een onderwerp in een intiem werk. Bij voorkeur met losse toets en op impressionistische wijze. Sjoukje gebruikt graag kleur en geeft daarmee een eigen sfeer aan haar werk.
Jan Dijkstra
Jan is geboren en getogen in Bolsward en was als kind altijd al aan het tekenen en kleuren. Sinds een paar jaar is Jan met pensioen en heeft hij zijn oude hobby weer opgepakt. In de groep kunstenaars van ‘de Nieuwe Ruiter’ wil hij zich verder ontwikkelen. Jan schildert landschappen, de natuur, stilleven of stadsgezichten. Hij werkt daarbij met verschillende technieken zoals aquarel, acryl in verschillende stijlen laat hij zich inspireren door verschillende kunstenaars waaronder Vincent van Gogh of Kiefer. Jan houdt van uitgesproken kleuren, zijn werk is kleurrijk.
Alderina Schermer- Folkertsma
Alderina is altijd al graag creatief bezig geweest. Toen ze haar kinderen grootbracht tekende ze nog wel eens naast kleding maken en breien. Tijd voor zichzelf en hobby’s was er wat minder. In 2003 is zij weer actief begonnen met schilderen en ze heeft een cursus aquarelleren gevolgd en zo’n 6 jaar veel aquarellen gemaakt. Daarna is ze overgestapt op het werken met acryl en heeft ze hiervoor een cursus in Sneek gevolgd. Alderina geniet van de natuur en dat vormt voor haar een inspiratiebron in haar werk. Landschappen, bloemen, vogels en dieren zijn haar favoriete onderwerpen om te schilderen. Alderina probeert graag technieken uit zoals het werken met paletmes of het werken met mixed media waaronder collagetechniek. Soms maakt ze een uitstapje naar het abstracte. Het schilderen is haar grote passie en ze hoopt het nog heel lang te doen.
Bedankt voor uw interesse, we hopen dat u ervan heeft genoten.
Namens kunstenaarsgroep de Nieuwe Ruiter